dimarts, 11 d’octubre del 2011

Si la crisi ens fa més pobres, tancar Ràdio Televisió de Mallorca ens convertirà en miserables


En Montserrat Nadal ens fa un resum de la xerrada emmarcada als "Dilluns de l'Obra" al poble veí de Manacor a on Albert Travesset explicà les claus del tancament de Ràdio Televisió de Mallorca.

“Amb l’excusa de la crisi, el Partit Popular tancarà un mitjà informatiu que li feia nosa”.
Albert Travesset a una imatge d'arxiu.
Antoni Tugores féu la presentació del ponent referint-se a la bona feina que, al llarg dels darrers cinc anys, ha fet Ràdio Televisió de Mallorca des de l’austeritat, amb la posada en marxa de programes que han esdevingut emblemàtics, com “Cançons d’una illa” o “Memòria i oblit d’una guerra”. I que, a força de qualitat i de rigor informatiu, havia passat de ser “Tele-Munar” a la Televisió de tots els mallorquins.

Albert Travesset comentà que el passat 29 de setembre s’havia lliurat al comitè d’empresa de l’ens públic l’expedient de regulació d’ocupació en què s’exposaven els motius del Partit Popular per tancar Ràdio Televisió de Mallorca. Expressà que ell no l’hauria tancada mai, que abans s’haurien pogut produir canvis a la cúpula, a la direcció, que s’hi hagués incorporat gent nova, que se li hagués donat una nova oportunitat per a seguir funcionant. A més, amb el tancament, els únics perjudicats no és només el més d’un centenar de treballadors que es queden sense feina, sinó una part important del sector audiovisual de les Illes i, sobretot, la ciutadania que deixarà de rebre un servei públic que ha funcionat durant cinc anys.

Travesset insistí al llarg de la seva xerrada, en diverses ocasions, en l’excusa de la crisi econòmica, com a gran argument emprat pel Partit Popular. “Amb l’excusa de la crisi que patim, assistim a un moviment ben orquestrat per part de la dreta autonòmica d’un atac sense precedents als serveis públics bàsics, que inclou des de l’educació pública, el sistema sanitari i també els mitjans de comunicació”. “I dins aquesta voràgine asfaltadora hi ha amagat l’interès perquè la ciutadania arribi a adquirir una nova manera de veure el món amb el desmantellament de l’estat del benestar”.

El ponent posà molt d’èmfasi en rebatre els arguments que el Partit Popular havia adduït per a tancar Ràdio Televisió de Mallorca, i els anà presentant amb molta cura: per una banda, l’excusa de la crisi i la impossibilitat de mantenir la duplicitat entre IB3 i l’ens de Mallorca. I per l’altra, la poca audiència que segons el nou director general José Manuel Carrillo tenia Ràdio Televisió de Mallorca, que es va atrevir a dir “que no la mira ni tan sols la gent que surt en els documentals”.

En paraules de Travesset, aquest segon argument tampoc és cert, ja que segons els darrers estudis sobre mitjans de comunicació Ràdio Televisió de Mallorca ocupa el quart lloc en nombre d’audiència dins aquest ordre: IB3, Última Hora en paper, Diario de Mallorca en paper, i després l’ens de Mallorca. Amb l’afegit, a més, que quan es recullen aquestes dades la programació que Ràdio Televisió de Mallorca ofereix ja ha estat escapçada: des del mes de setembre ja no han tornat a començar programes com “Ítaca”, “L’Aguait”, i d’altres.

És més que evident que tot plegat són arguments amb molt poca consistència per justificar una decisió que el Partit Popular ja havia pres abans del 22 de maig, perquè aquest és un mitjà que molesta, que els resultava molt més incòmode reconduir-lo una vegada Maria Salom és al Consell de Mallorca, i que era molt més fàcil que amb l’excusa del tsunami dels retalls s’acabàs engolint un mitjà que feia una feina com a servei públic molt digna, amb un pressupost més aviat justet. Com a curiositat, esmentà que l’empresa que havia fet l’estudi d’audiència era la mateixa a la qual en Jaume Matas va dir que anava a fer feina quan fugí als Estats Units.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada